Akmerkez Macro Center’ın Kav bölümü, son yıllarda yaptığımız projeler içinde üzerinde en büyük titizlikle çalıştığımız, her detayında uzun uzun kafa yorduğumuz, hayata geçirmekten en çok keyif aldığımız işlerin başında geliyor. Proje ve uygulamasını üstlendiğimiz bu özel bölümün ayrıntılarına birlikte göz atalım.
Marketin kav bölümünü baştan aşağı yeniden tasarlarken, bu geniş alanın içinde her içkinin kendi dünyasını yansıtacak mini bağımsız bölümler oluşturmayı, bu bölümlerde her içkinin tarihine, kültürüne, dünya coğrafyasındaki köklerine göndermeler yapmayı amaçladık.
Örneğin viski bölümü için, viskilerin distile edildiği bir üniteyi stilize ederek bir sergileme alanı oluşturduk. Gerçek bakırdan yapılan bu kısım için, Gaziantep’ten işinin ehli bir bakır ustasını davet ettik, bu kısmı kendisine emanet ettik. Ortaya çıkan iş bizi son derece tatmin etti.
Yine viski bölümü için, bu içkinin maskülen karakterinden ilhamla bir “Gentlemen’s Corner” yarattık. Deri bir koltuk, antika konsollar ve endüstriyel bir aynayla oluşturduğumuz bu küçük köşe, viski denince aklımıza gelen profilin evine bir göz atıp, o dünyayla bir ilişki kurup içkinin tavrını tamamlamak üzere alanda yerini aldı.
Mekanları tasarlarken, zaman zaman teknik kısıtlar karşımıza çıkabiliyor – işte bu anlarda yaratıcı olmak, klişe tabirle “krizi fırsata çevirmek” ve aslında engel gibi gözüken unsurlardan çözümler üretmek gerekebiliyor. Şarap bölümündeki bu duvarla ilişkimiz de böyle şekillendi. Taşıyıcı olduğu için yıkamadığımız ama alanın tam ortasında yer aldığı için bizi kısıtlayan bu duvarı bir sergileme ünitesine çevirdik. Üzerinde oluşturduğumuz küçük delikler ve projeksiyonla yansıttığımız Türkiye haritası sayesinde, Macro Center’a öne çıkan yerli şaraplarını, bölgesine göre haritanın ilgili yerine esnek biçimde yerleştirerek sergileme ve dinamik biçimde sık sık değiştirme şansı sunmuş olduk.
Macro Center’ın şarap bandını oluştururken, bir katalog görüntüsü yaratmayı amaçladık. Tıpkı bir dosya dolabı gibi iyi kategorize edilmiş bir sunum elde etmeyi sağlayan bu bölümde kullandığımız çıtaları şarabın rengine göre seçtik, led ışıklarla destekledik. Renklerle ayrılmış bordürler, müşterilerin içgüdüsel olarak, üstteki yazıyı dahi okumadan şarapları renklerine göre ayırıp seçmelerini sağlıyor.
Şarap kısmında yer alan Ödüllü Türk Şarapları bölümü için, bir Anadolu seçkisi sunulduğunu hemen anlatacak şekilde, çinilerden bir alan tasarladık, bakır aydınlatmalarla tamamladık.
Macro Center’da tadım için oluşturduğumuz bar bölümü bizi en çok zorlayan ama en çok keyif aldığımız kısımlardan biri oldu. Bar kısmındaki brüt beton, AVM’nin içinde döküldü. Dalgalı bir görüntü ve doku vermek adına bir kumaşın içine dökülüp soğutulan bu devasa beton bar, amorf formuyla mekanın en dikkat çekici kısımlarından biri oldu.
Kav bölümünün someliye eşliğinde girilen ve premium viski ve kanyaklarının yer aldığı son bölümünü oluştururken, kadim içki geleneklerine bir saygı duruşunda bulunmak istedik. Üzüm testileri ve antika şarap yapım ekipmanlarının yer aldığı, eski ahşaplardan oluşan zeminiyle mekanın kalanından ayrılan bu özel oda, içindeki ayrıcalıklı içkilere yakışan bir özenle tasarlandı.